ncert mcq geography class-6 chapter -1 · ( q. 4)...

17
NCERT MCQ GEOGRAPHY CLASS-6 CHAPTER -1 WITH ASHIRWAD SIR 09.08.19

Upload: others

Post on 30-Oct-2019

19 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

  • NCERT MCQGEOGRAPHY CLASS-6

    CHAPTER -1

    WITH

    ASHIRWAD SIR

    09.08.19

  • Q. 11. निम्ननिखित में से कौि सा/से कथि सत्य है –

    (i) प्राचीि समय में िोग रानि का निर्ाारणतारो ों की सहायता से करते थे।

    (ii) धु्रव तारा हमेशा उत्तर निशा में चमकताहै।

    (iii) सप्तट्टनि बहुत आसािी से पहचाि मेंआिे वािा िक्षिमण्ड़ि है। निसकी

    सहायता से धु्रव तारे की खथथनत को िािसकते है।

    a) Only (iii)

    (b) Only (i) & (iii)

    (c) Only (ii)

    (d) All of the Above

    1. Which of the following statements is true :

    (i) In ancient times, people used to determine directions during the night with the help of stars.

    (ii) Pole star always shines in the north directions.

    (iii) One of the most easily recognizable constellation is the saptarishi. We can locate the position of the pole star with the help of saptarishi.

    (a) Only (iii)

    (b) Only (i) & (iii)

    (c) Only (ii)

    (d) All of the Above

  • (Q . 2)

    असत्य कथि की पहचाि करें

    (i) सौरमण्ड़ि के सभी आठ ग्रह एक निनित

    पथ पर सूया का चक्कर िगाते है।

    (ii) बुर् सूया के सवाानर्क िििीक है।

    (iii) बुर् को पृथ्वी का िुड़वाों ग्रह भी मािा

    िाता है, क्ोोंनक इसका आकार वआकृनत

    िगभग पृथ्वी के सामाि है।

    (a) Only (iii)

    (b) Only (i) & (ii)

    (c) All of the Above

    (d) None of the Above

    False Statement are -

    (i) All the eight planets of the solar system move around the sun in fixed paths.

    (ii) Mercury is nearest to the sun.

    (iii) Mercury is considered as 'Earth's-Twin' because its size and shapes are very much similar to that of the earth.

    (a) Only (iii)

    (b) Only (i) & (ii)

    (c) All of the Above

    (d) None of the Above

  • (Q. 3)

    उल्कानपण्ड़ के नविय में सत्य कथि है-

    (i) पृथ्वी के चारो ोंओर चक्कर िगािे

    वािे पत्थरो ों के छोटे-छोटे टुकड़ो को

    उल्कानपण्ड़ कहते है।

    (ii) कभी कभी ये पृथ्वी के िििीकआ

    िाते है।

    (iii) वायु के साथ घिाण होिे के कारण, ये

    गमा होकर िि िाते है। निससे

    प्रकाश उत्पन्न होता है।

    (a) Only (i)

    (b) Only (ii) & (iii)

    (c) Only (iii)

    (d) All of the Above

    What is true about meteoroids-

    (i) The small pieces of rocks which move the earth are called meteoroids.

    (ii) Sometimes these meteoroids come near the earth.

    (iii) Due to the friction with the air they get heated up and burn. It causes a flash of light

    (a) Only (i)

    (b) Only (ii) & (iii)

    (c) Only (iii)

    (d) All of the Above

  • ( Q. 4)

    निम्ननिखित में से असत्य कथि की

    पहचाि करें

    (i) आकाश गोंगा करोड़ो तारो ों बाििो ों

    तथा गैसो ों की एक प्रणािी है।

    (ii) िािोोंआकाशगोंगा नमिकर

    ब्रहामाण्ड़ का निमााण करती है।

    (iii) आकाशगोंगा िािो ों ग्रहो ों का एक

    समूह है, हमारी आकाशगोंगा का

    िाम नमल्की वे है।

    a) All of the above

    (b) Only (ii)

    (c) Only (i)

    (d) Only (iii)

    Which of the following statement is not true -

    (i) A galaxy is a huge system of billions of stars, cloud of dust and gases.

    (ii) There are millions of such galaxies that make the universe.

    (iii) Galaxy is the cluster of millions of planets.

    (a) All of the above

    (b) Only (ii)

    (c) Only (i)

    (d) Only (iii)

  • ( Q. 5)

    निम्ननिखित में से असत्य कथि है-

    (i) सूया चन्द्रमा तथा वे सभी वसु्तएँ

    िो रात के समय आसमाि में

    चमकती है, िगोनिय नपण्ड़

    कहिाती है।

    (ii) िगोनिय नपोंड़ो ों को तारा कहते है।

    सूया भी एक तारा है।

    (a) Only (i)

    (b) Only (ii)

    (c) All of the Above

    (d) None of the Above

    Which of the following statement is not true -

    (i) The sun, the moon and all those objects shining in the night sky are called celestial bodies.

    (ii) These celestial bodies are called stars. The sun is a star.

    (a) Only (i)

    (b) Only (ii)

    (c) All of the Above

    (d) None of the Above

  • ( Q. 6 )

    सौरमण्ड़ि का भाग िही ों है

    (a) ग्रह

    (b) कु्षद्र ग्रह

    (c) उल्कानपण्ड़

    (d) आकाशगोंगा

    Which one is not the part of Solar System:-

    (a) Plantets

    (b) Asteroids

    (c) Meteorids

    (d) Akash Ganga

  • Q.7

    कु्षद्र ग्रह नकि ग्रहो के मध्य

    पाये िाते है

    (a) मगोंि और बृहस्पनत

    (b) बुर् और शुक्र

    (c) शुक्र और बृहस्पनत

    (d) पृथ्वी एवों बृहस्पनत

    Asteroids finds between -

    (a) Mars and Jupiter

    (b) Mercury and Venus

    (c) Venus and Jupiter

    (d) Earth and Jupiter

  • Q. 8

    नकस ग्रह को पृथ्वी की िुड़वाँ ग्रह

    के िाम से िािा िाता है?

    (a) बृहस्पनत

    (b) शनि

    (c) शुक्र

    (d) उपरोक्त में से कोई िही

    The Planet known as the "Earth's Twin" is -

    (a) Jupiter

    (b) Saturn

    (c) Venus

    (d) None of these

  • Q. 9

    पृथ्वी के नविय में सत्य है -

    (a) सूया से िूरी के नहसाब से

    यह तीसरा ग्रह है। (b)

    आकार में यह चौथा सबसे

    बड़ा ग्रह है।

    (c ) अोंतररक्ष से िेििे पर पृथ्वी

    कािे रोंग की नििाई पड़ती

    है।

    (d) उपरोक्त सभी

    What is truth about Earth-

    (a) Earth is the third nearest planet to the sun.

    (b) In size, it is the earth largest planet.

    (c) From the outer space, the earth appears black.

    (d) All of above

  • Q. 10

    निम्ननिखित में से कौि सा कथि सत्य है-

    (a) सूया पृथ्वी से िगभग 15 करोड़

    नकिोमीटर िूर है।

    (b) सूया, सौरमण्ड़ि के निए प्रकाश

    एवों उष्मा का एकमाि स्त्रोत है।

    (c) हमारे सौरमण्ड़ि में आठ ग्रह

    है।

    (d) उपरोक्त सभी

    Which of the Following Statement is true -

    (a) The sun is about 150 million km away from the earth.

    (b) The sun is the ultimate source of heat and light for the solar system.

    (c) There are eight planets in our solar system.

    (d) All of the above

  • Q . 11

    उर्सा मेजर यस बिग िीयरक्यस

    है

    (a) धु्रव तसरस

    (b) नक्षत्रमण्ड़ल

    (c) कु्षद्रग्रह

    (d) उपरोक्त में रे् कोईनही ीं

    What is Ursa major or Big Bear -

    (a) Pole Star

    (b) Constellations

    (c) Asteroids

    (d) None of the above

  • Q. 12

    आन्तररक ग्रह है-

    (a) िुध, शुक्र

    (b) पृथ्वी, मींगल

    (c) a तथस b

    (d) िृहस्पबत, शबन

    Innner Planets are-

    (a) Mercury, Venus

    (b) Earth, Mars

    (c) Both a and b

    (d) Jupiter and Saturn

  • Q . 13

    बाहय ग्रह के नविय में सत्य

    है-

    (a) सुया के बहुत िििीकहै।

    (b) आकार में छोटे होते है।

    (c) ये गैस और तरिपिाथों से बिे है।

    (d) ये चटटािो ों से बिे होतेहै।

    Which of the following Statement is true about Outer Planets -

    (a) Very close to the sun

    (b) Very small plantes

    (c) These planets made up of gases and lights

    (d) These are made up of rocks

  • Q.14

    निम्ननिखित में से कौि सा कथि

    असत्य है-

    (a) चन्द्रमा पृथ्वी का केवि एकउपग्रह है।

    (b) चन्द्रमा का व्यास पृथ्वी केव्यास का एक चौथाई है।

    (c) चन्द्रमा पृथ्वी का एकचक्कर िगभग 27 नििो ों में

    पूरा करता है।

    (d) चन्द्रमा की पररखथथनतयाँिीवि के अिुकूि है।

    Which of the following

    statements is false-

    (a) Moon is the only satellite of earth.

    (b) The diametre of moon is only one quarter that of the earth

    (c) The moon moves around the earth in about 27 days

    (d) The moon has conditions favourable for life

  • Q. 15

    सभी ग्रह सूया के चारो ोंओर

    नकस प्रकार के पथ पर

    चक्कर िगाते है-

    (a) वृत्तीय पथ

    (b) आयताकार पथ

    (c) िीघावृत्ताकार पथ(d) उपरोक्त में से कोई

    िही ों

    All the Planets move around the sun in a -

    (a) Circular Path

    (b) Rectangular Path

    (c) Elongated Path

    (d) None of these

  • Ans.

    1. D

    2. A

    3. B

    4. D

    5. B

    6. D

    7. A

    8. C

    9. A

    10.D

    11.D

    12.C

    13.C

    14.D

    15.C